Åbent Hus 
Kom og vær med til at give Finnbogi - far, farfar, morfar, ægtemand, kammerat, musiker, smed, sanger, rytter, avler, golfspiller - en uforglemmelig dag.
Lørdag d. 12. november 2005 kl. 12 - 24.
Kontakt Helle på 20 44 07 10 - dalur@mail.dk

Dúmbó og Steini
Bandets historie af Jón Trausti Hervarsson.
Oversat til lejligheden af Sandra Bragadottir

Den tredje (og bedste) udgave af Dúmbó og Steini !

I efteråret 1962 skete der noget i det islandske band Dúmbó, som skulle forandre hele dets fremtidige forløb. Magni Steingrímsson kom ind i bandet som klaverspiller og Finnbogi Gunnlaugsson spillede guitar. Finnbogi havde i vinteren 1961 til 1962 spillet i et skoleorkester på GSA skolen.
Da var Finnbogi 17 år, og Magni var 20. Denne nye udgave af Dúmbó blev hyret som husorkesteret i Rein hele denne vinter. De spillede to til tre gange om ugen, til høstfester, årsfester og bal og danseaftener. Før havde bandet spillet mest rock og twist, men nu var der flere forskellige genrer der trængte sig på. Magnis erfaring med ældre dansemusik kom dem til gode. Da Dúmbó ikke var særlig gode til at læse noder, henvendte de sig tit i Edvard Fridjónsson som altid var klar til at give en hjælpende hånd. Andre forbilleder var bands som Lúdó, Stefán, og flere.

Instrumenterne
Bandets instrumenter var ikke noget at prale af i starten, men senere blev det meget bedre. Leifur spillede på en kontrabas det første år, men fik så en elbas i 1962, da den tredje udgave af Dúmbó begyndte sin karriere. Gunnar havde et Premier trommesæt. Jón Trausti havde en gammel tenor saxofon, men købte senere en Selmer saxofon i 1962. Finnbogi havde en Höfnerguitar og forstærker. I Rein var der er pænt flygel, som var luksus, de andre steder var der kun klaverer, og tit i forskellig stand.
I marts 1963 holdte Dúmbó en pause, men i efteråret 1963 begyndte man dog hurtigt at samles igen. Finnbogi var meget ude at sejle lige på det tidspunkt og var ikke med til at øve med bandet.

Ny Sanger
Den forhenværende sanger, Òlafur, ville ikke være med mere, men det problem blev hurtigt løst. Til en årsfest havde en 15 årig dreng vakt interesse for sin smukke sang. Dúmbó ringede til ham og fik ham til at komme og synge, det var selvfølgelig Sigursteinn Hákonarson, tit kaldt for Steini. Bandet blev siden hen kaldt for Dúmbó og Steini.

Steini havde alt for at hitte. Stemmen var lys og lovende, fremtræden i top og så hjalp det på det at pigerne syntes han så godt ud !

Introduktion af Steini
Så skulle der øves, det blev til Elvis, Cliff Richard og Beatles sange. For nu at introducere den nye sanger, blev det besluttet at holde to introduktionskoncerter, en i Akranes og en i Borgarnes. Koncerterne blev annonceret i radioen og på plakater. Der blev oven i købet lejet 4 unge piger der skulle danse djassballett. Det var midt i maj.
Den første sang som Steini sang med bandet var "My Bonnie ". Der var mange der dukkede op og man må sige at Dúmbó og Steini fik deres gennembrud, selvom de var kendt på egnen. Bandets optræden var meget lig med The Shadows og trends blev grundlagt !

I Borgarnes mødte mange op, og efter denne aften, blev bandet booket samtlige weekender denne sommer.

Ny Bandleder
Gunnar skulle igen til at studere, så han blev erstattet med Àsgeir Gudmundsson. Àsgeir var tre år ældre end de ældste i bandet, og han blev derfor hurtigt den der sørgede for bandets økonomi.
Det gik som planlagt, Àsgeir sørgede for bogholderiet og var god som bandleder i al forstand.
Dúmbó og Steini tilbød at spille for deres gamle sted Rein og de blev modtaget som konger. Hele vinteren var der fyldt op med mennesker langt ud på vejen på hver evig eneste koncert.

I radioen
Beatles sangene kom meget frem det efterår og de lød utrolig godt når Steini og Finnbogi sang dem.
Dúmbó og Steini spillede ikke kun i Rein, de spillede også til Bingoaftener sammen med herrekoret "Svanerne". På den måde nåede de også ud til folk som normalt ikke kom forbi Rein. Deriblandt til Svavar Gests som var radiovært og bingostyrer !
Dúmbó og Steini kom i radioen, der blev betragtet som en meget stor begivenhed for et band, på det tidspunkt var der nemlig kun en radiostation og intet fjernsyn. Dette fandt sted i Februar 1964 og de fik en halvtimes sendetid, med 9 sange !

Sigurdur Gudmundsson stoppede i bandet i Juni 1964, i stedet kom Reynir Gunnarsson, en 16 årig saxofonspiller, en meget musikalsk dreng som havde et godt tag på en tenorsaxofon.
De spillede hele sommeren i Húnaver og Sau_árkrókur. Før de drog på en 10 dages tur nordpå stoppede Gunnar, men fandt selv en afløser til bandet. Det blev Ragnar Sigurjónsson, en 15 årig meget god trommespiller. På få år blev han Islands bedste trommespiller.

Àmundi
Àmundi Àmundason var vigtigt for bandet de næste år. Hann var manager for bandet Hljómar og ville have Dúmbó og Steini kendt i Reykjavík. Det første sted, de spillede på i Reykjavík var på Ingólfskaffi og der var proppet med mennesker.
Senere spillede de i Háskólabíó, hvor alle de store bands spillede. Colin Porter syede medlemmernes tøj, som altid var stilet og ens. Sådan var de altid klædt.

Bandet fornyede sin instrumentsamling. Der blev investeret i en ny bas og guitar af navnet Gibson Thunderbird, samt en Fender Bassman forstærker. De sang de nyeste hits fra The Beatles og The Stones og var åbne for al slags popmusik. Gennemsnitsalderen i Dúmbó og Steini var 18 år i 1964.

I Glaumbær
I januar 1965 blev bandet tilbudt om at spille i Glaumbær. Det havde ikke gået så godt for stedet, men det blev hurtigt ændret. Den første aften Dúmbó og Steini spillede der, fyldtes stedet med festlige mennesker. Efter denne aften var der ingen vej tilbage. Bandet spillede i Glaumbær samtlige fredags og søndagsaftener mere eller mindre i de næste 5 år. De var det eneste band som blev fastansat i GlaumbærŠ

Den fineste restaurant i landet
Bandet blev tilbudt at spille i Súlnasalen på Hotel Saga. Der spillede de seks weekender i træk, alle fredage, lørdage og søndage. På Hotel Saga var der meget professionelt. Man kom i nydelige sko, tiden var helt fast, først dinnermusik, så en pause, der blev spillet en time ad gange, så lange pauser.
Hotel Sagas gæster var generelt ældre end Dúmbó og Steini, og det gjorde at de takkede nej til en 2-årig konktrakt med hotellet. De var blevet trætte af jobbet og ville hellere spille for jævnaldrende ude på landet.

Spillet musik i nord, syd, øst og vestŠ.
I starten af Juli tog bandet på en tre ugers rejse i nord og østIsland. Der blev spillet mange dage om ugen. Sildeeventyret var i fuld gang, og folk greb enhver chance for at more sig. Men turen gav dog ikke mange penge i kassen.
Bandet fik et godt omdømme og blev hyret til at spille i "Verslunarmannahelgin" og gjorde det tre somre i træk.
I efterårsmånederne var de med i et radioprogram der hed, Kaupstadirnir keppa" . De spillede i Glaumbær og hjemme i Akranes.

Året 1966 blev de kåret som det mest populære teenageband i Island. 500 til 1000 mennesker kom til koncerterne når de spillede på Hvolsvöllur, Flúdir og Borg.

Første band til at spille i fjernsynet
Fjernsynet startede udsendelser i september 1966 og den anden udsendelsesdag var lavet til unge mennesker. Dúmbó og Steini spillede fire numre i programmet og blev dermed det første band til at spille i islandsk fjernsyn. Sangene skulle helst være på islandsk da man var lidt på vagt overfor det engelske. Billede og lyd blev optaget samtidig, så hvis noget gik galt, var det om at starte forfra.
Men alt gik super og de fik stor omtale, da alle sad klistrede ved fjernsynet på det tidspunkt.

Den første plade
Tit havde der været snak om at lave en plade, dengang var det kun meget berømte bands der fik lov til det, omvendt i dag. Àmundi introducerede bandet for Jón som var ved at stable et studie på benene. De blev enige om at bandet skulle til England i Januar 1967 og optage 8 sange som skulle udkomme på 2 firesangs plader.
Det satte et stort pres på bandet, som kun havde 6 uger s forberedelse. Angelia blev pladens hovedmelodi. Finnbogi havde brugt højtiden på at skrive fire sange. De sidste fire kom hurtigt til og der blev øvet.

Til England
Optagelserne fandt sted i Maximum Sound Ltd. I East End i London. Stedet flød med brædder, for der var ved at blive bygget om. Eksperter var på stedet, og de otte sange blev optaget på to dage. Udstyret var gammelt og i mono. Instrumenterne var ikke noget særligt, men bandet var ikke utilfredse, de var vant til det hjemmefra.
De havde seks dage til at kigge rundt i den by, som blev kaldt for Popbyen. De var inde på blues og soulsteder, hvor de hørte en anden version af "I got to get you into my life", som de havde spillet hjemme. Da de kom hjem forsøgte de sig med noget af den musik genre.

Pladen kom i butikkerne i midten af Juli 1967 og blev solgt i tusindvis af eksemplarer, den var ikke til at få fat i efter tre uger og kom det heller ikke igen. "Angelia" var det mest spillede nummer i radioen. Men det eneste de fik udbetalt var for at dække fly og hotel omkostninger i London. Studiet var gået fallit og disse optagelser findes desværre ikke mere.

Sommeren 1967 var Dúmbó og Steini det mest berømte band i Island. Der var altid mange mennesker i Glaumbær, engang så mange at stedet fik et spirituspåbud. Da havde der været omkring 1000 mennesker og stedet blev straffet.

Steini og Trausti stopper 
I august 1967 holdte Trausti Finnsson op. Han var den tredje af det originale Dúmbó som stoppede. Der forsvandt en dygtig bassist, og den, der havde valgt sangenes rækkefølge til alle koncerterne. Fjernsynet lavede et halvtimes program med bandet og det var sidste gang Trausti optrådte med bandet. Brynjar Sigurdsson overtog bassen i Dúmbó og Steini, han var født på Akranes og jævnaldrende med Trausti.
Pludselig stoppede Steini også. Han havde haft sygdom i et par måneder, men var også træt af at rejse så meget. Han havde heller ikke kunne lide den drejning bandet tog imod soulmusikken.
Steini var meget populær, men sådan blev det. Finnbogi havde altid sunget nogle sange og det havde Jón også, så der manglede ikke sangere.
Så der stod seks unge mænd tilbage, uden den store stjerne. De valgte at spille den soul og bluesmusik som de syntes godt om. Det viste sig at være en fejltagelse i karrierenŠ

Dúmbó uden Steini
Bandet hed igen Dúmbó og den første gang de optrådte uden Steini var i Háskólabíó. Der brændte deres Marshall system. Det var en skam, da de nu ville bevise at de kunne undvære Steini.
Men de spillede andre steder, bl.a. i Glaumbær og fik utrolig gode anmeldelser i Morgunbladid og i ugebladet Vikan, hvor der skives at der var stadig gang i drengene, endda mere end før.. Og så var der meget sagt !
Bandet spillede ikke så meget mere ude på landet, publikum var endnu ikke så meget for bluesmusik. Men det var ok med Dúmbó, da de var blevet trætte af at rejse meget.
Sommeren 1968 havde Mánar overtaget danseaftenerne ude på landet.

Ny sanger
Folk ville se og høre en god solosanger i bandet, derfor gav de en ung sanger fra Stykkishólm chancen, men det gik ikke. Senere stødte de på en ung mans ved navn Gu_mundur Haukur. Han kunne synge soul ! Nogle Amerikanere i Keflavik havde rådlagt Gu_mundur at spørge efter Dúmbó, da de vidste at de spille soulmusik. Gu_mundur sang soul bedre end nogen anden.
I november 1968 spillede de fire numre i fjernsynet. De numre var specielt udvalgt til Gu_mundur, de var "Danny Boy", "Yesterday", "Hard to handle" og "I got you". Det var nok første gang fjernsynet viste den slags musik.

I 1969 kom der bølger af musikalske trends, og mange bands havde svært ved at holde trit med dem. Musikken blev mere indviklet og djassrock blev introduceret.
Dúmbó spillede til en kæmpe koncert i Laugardagshallen, 5000 mand dukkede op. Bandet fik ikke en krone for det.
I efteråret fik de et chance for at indspille en sang på en samlingsplade der hed Popfestival. Den originale melodi var "You made me so happy". Òmar Ragnarson lavede en islandsk tekst til. Pladen blev udgivet i 1970.

Bandet stopper
Bandet blev nu enige om at stoppe. Der blev holdt en afskedskoncert på Hotel Akranes. Det sidste bandet gjorde var at spille sangen "Pú gafst mér svo mikla gledi". Bandet var glade for deres samarbejde og havde altid holdt sammen i tykt og tyndt. Samt gået igennem musikalske forandringer og holdt koncerter samtlige weekender i næsten 7 år.
Bandet havde overlevet alle deres rivaler samt idoler, Bands som Lúdó og Hljómar, som alle var stoppet.
I ugebladet Vikan siger de: Nu sker det at en af landets største bands, Dúmbó, stopper. Dúmbó har nu i ca 6 år underholdt og tjent landsmænd, og kan ingen gøre det bedre."

Selvom man ikke længere hørte annonceringer for Dúmbós koncerter i radioen, kunne man stadig se drengene spille. Fem af medlemmerne lavede bandet Kútter Max som skulle spille rock. Àsgeir lavede band med Steini og Gunnar. Finnbogi deltog i efteråret 1970. De fleste af Dúmbós medlemmer fandt sammen med andre bands og var aktive i musikken. Og det kom dem til gode da gamle Dúmbó vågende efter en lang søvnŠŠ

Bandet starter igen 1976
1976 blev der holdt en stor fest i idrætshuset ved Vesturgötu. Der kom Dúmbó og Steini frem efter næsten 7 års pause og sang numre fra gamle dage. De der deltog i denne opvisning var Steini, Àsgeir, Ragnar, Finnbogi, Reynir, Jón, Brynjar og Trausti. De havde det sjovt med denne optræden, og det var nemt for dem, da de alle var aktive i forskellige bands.
Et år efter kom ideen med at lave en plade med alle de gode, gamle numre fra Dúmbó og Steini.
Der blev lavet en kontrakt med Steinar Hf. Pladen blev indspillet i Hljó_rita.
"Angelia" og Finnbogis sang "Stjernen" skulle i hvert fald med på pladen. "Angelia" var en duo mellem en mand og en dame, så Sigrún Hjálmtysdóttir sang den kvindelige del af nummeret.
De manglede tre numre og Finnbogi lavede hurtigt et, som han kaldte "Kvennagull". Så kom numrene "Hljómsveitin"(bandet) og "Glaumbær".

Udsolgt på udgivelsesdagen
Optagelserne fandt sted i Hljódrita, hvor Ragnar og Finnbogi styrede optagelserne. Richard Austin styrede det tekniske. Finnbogi sang solo i numrene Hljómsveitin og Kvennagull. Ca 150 timer blev der ofret på optagelserne.
Steinar Berg valgte udgivelsesdagen som blev den 6.oktober 1977. Der var blevet annonceret over alt Island, og alle plader var udsolgt den første dag.

I den kontrakt der var blevet lavet i forhold til pladen, skulle der holdes introduktionskoncerter.
De gav koncerter tre weekender i træk, i Reykjavík, Hvolsvöllur og Akranes. Radioværterne strejkede, så man kunne ikke annoncere koncerterne, men publikum mødte op.
Den sidste blev holdt i idrætshuset på en søndag. 1200 mennesker dukkede op, og Theódór Einarsson, tekstforfatter af "Angelia" blev hædret med blomster og alle på Akranes klappede for deres populære tekstforfatter.
Fjernsynet lavede en halvtimes udsendelse med bandet, hvor de spillede de fleste af sangene fra albummet. Albummet blev solgt i 10000 eksemplarer og har ikke været til at få siden.

Igen i Studiet
I kontrakten med Steinar Hf, stod der at hvis den første plade solgte godt, skulle der laves en mere. Der blev arbejdet på den straks i marts 1978. Som på den første plade skulle der laves fire nye sange. To af disse kom uforudsigeligt. Haukur Ingibergsson var i Akranes og kiggede ind til Finnbogi i Karnabæjarverslun for at se på plader. Da Finnbogi fortalte ham om den kommende plade og at der manglede nogle numre på, sagde han at han havde nogle numre liggende som han og Bjartmar Hannesson havde lavet. Han sendte numrene til Finnbogi. Deriblandt var 17 Júní og Halló Apabródir. Finnbogi lavede to numre og igen viste det sig at Finnbogi var utrolig dygtigt til at komme på sange når det virkelig gjaldt.
Jón og Reynir prøvede at skabe en udesommerstemning ved at have saxofonerne lidt falske i nummeret 17 Júní. Børnekoret, som var Dúmbó medlemmernes egne børn sang omkvædet.
De var fra to til 13 år gamle og sang al af kraft. Efter optagelserne var der Cola og Prins Póló og alle havde det sjovt. Der blev taget billeder til DV bladet. Pladen kom til at hedde "Dömufrí" og udkom i oktober, lige ind på toppen af hitlisterne og var der i kommende uger. Òlafur Laufdal som også ejede stedet Hollywood havde lavet en melodi som Finnbogi lavede tekst til. Det hed to navne "Òskadraumur" og "Hollywood í hittedfyrra". Ólafur syntes at det var den bedste sang i Island !
Nogle måneder før at pladen udkom, turnerede de og alle stederne var fyldte med glade mennesker, ligesom i gamle dage.
Efter denne succes kunne man tro at bandet blev ved, men mange var optaget med de bands de spillede i. Finnbogi var på det tidspunkt i Rapsódía og andre spillede også i bands eller havde arbejde. Nu kom der en lang pause og Dúmbó sov igen.

Dúmbó vågner igen
I 1987 var der 9 år siden at Dömufrí udkom. Òlafur Laufdal var blevet et stort navn i restaurationsbranchen. Han havde Hollywood, bygget Broadway, var ejer af Sjallinn i Akureyri og var ved at bygge Hótel ìsland. Han ville have Hollywood som et sted for "glemte generationer" og ville have Dúmbó til at spille. På det tidspunkt var Ragnar den eneste der stadig var i musikbranchen. Finnbogi stoppede da Rapsódía stoppede i 1980. Selvom bandet ikke var i form, slog de til og begyndte at øve og spille i Hollywood og i Sjallinn i Akureyri. De spillede Beatles sange og kun "Angelia" og "Glaumbær" fra pladerne. De spillede i sorte jakkesæt. Det sidste der blev hørt fra Dúmbó og Steini var nogle numre som de spillede på Hótel Akranes i 1988. Medlemmerne har ikke mødtes i 16 år når dette bliver skrevet i 2004.

Hesteliv i Dalur
- de 2 første afkom efter Drift kåret med et gennemsnit på 8.10 som 5 års

Drift fik vi lov til at købe i Púfa 1993 og hun blev bedækket med den nu legendariske hingst Orri frá Púfu. Vi købte også en hoppe efter Orri. De 2 hopper kom til Dalur, men Drift fødte desværre et dødfødt, men velskabt stort sort hoppeføl. Så var der ikke andet at gøre end at ride hende til. 
Hun blev redet i 1994 og blev kåret 1995 senere med byg. 7.95, rid. 8.56, total 8.32 (Højest kårede hoppe i Danmark 1995 - 2003)
Da Drift blev redet til konkurrencer, kåringer og opvisninger til Roskilde Dyrskue var hun aldrig i brunst, så vi var lidt usikre på, om hun havde taget skade ved den første fødsel. MEN, MEN ved vores Gaman-stævne i oktober måned deltog Drift og Nökkvi (min dejlige gamle hingst) i stilpas. For enden af pasbanen var Drift pludselig i brunst, Finnbogi spurgte om han skulle hoppe af, det gjorde han, og med sadel på blev Drift bedækket. Sadel på igen, 2. gennemløb i stilpas og 11 måneder senere blev Gledi født. 

1. afkom - Gledi fra Dalur: Sortbrun hoppe. Efter Nökkvi fra Eriksholm, som er et stjerneskud, jeg var så heldig at avle i 1979. Nökkvi har siden sit 5. år været en af mine rideheste, som så bedækkede om sommeren. Han er også en af de sidste hingste, der viste afkom til afkomskåring. Der fik vi også en god og positiv kåring. Han fik domsordene: ³Avler gode brugbare rideheste². Og det til trods at han har bedækket mange kvaliteter af hopper. Drift var absolut den eneste godt kårede hoppe Nökkvi har bedækket. 
Gledi blev så kåret som 5 års i 2001 med Byg. 7.68, rid. 8.27, total 8.03. Hun kom til VM i Østrig og fik der en bronzemedalje, trods at hun var skadet i transporten derned.

2. afkom - Póstur fra Dalur: Sortbrun hingst. Efter Fengur frá Íbishóli (der som 5 års blev verdensmesteren i AVL og året efter i Tölt). Der kom nogle tyskere ³langvejs-fra² en mørk, orkanagtig og snefuld januar, der troede at de bare kunne købe ham. Heldigvis ved vi, hvad vi avler, så der var ingen ussel mammon, der kunne friste os. 
Póstur er nu lige kåret i Herning som 5 års med byg. 8.05, rid. 8.25, total 8.17 med hele fire 9-taller. I skrivende stund er Póstur den højest kårede, danskfødte 5 års hingst nogensinde.
Póstur blev udtaget til VM 2004 i Herning og her blev han bedste 5-års hingst....
VM august 2003: Byg: 7.98 Rid: 8.18 Total: 8.10 
Dommerkommentarer: 
Hoved: Lige profil - Udtryksfuldt - Vågent udtryk
Hals, mankekam og skuldre: Velrejst - Højt ansat hals - Smidig - Skrå skuldre - Høj mankekam
Ryg og kryds (overlinie): Smidig ryg. Proportioner: Letbygget
Benkvalitet: Bløde koder Hove: Tyk hovv¦g
Tölt: God fart - Høj aktion - Store bev¦gelser - Smidig
Galop: God fart - Godt svæv - Høj aktion
Vilje/Sind: Ivrig, entusiastisk - Samarbejdsvillig - Vågen - Glad

3. afkom - Pórhildur fra Dalur: F: Gammur frá Tóftum - solgt
4. afkom - Perla fra Dalur: Brun hoppe F: Gassi fra Vorsabær - Kåret 2005
5. afkom - Kostur fra Dalur: Sortbrun F: Gammur frá Tóftum - Kåret 2005
6. afkom: Flakkari fra Katulabo - ejet af Stutteri Katulabo 
7. afkom - María fra Dalur. F: Nökkvi fra Eriksholm

Alle afkom efter Drift er alle meget positivt præget af hende. Drift har ³indbygget² storhed, stolthed og stærk vilje og dette sammen med naturlig respekt for mennesker gør, at al omgang med hende og hendes afkom er tæt på at være problemfri. Drifts mor er Bylgja. Hun blev kåret for snart mange år siden. Der blev ikke gjort noget ud af den kåring; det vil sige hun blev ikke trænet, men fik sko på og så vist til kåring. Så kåret det er hun. 

- og hvordan fik vi lov til at købe Drift
Siden 1985 har jeg arrangeret rideture på Island og der mødte jeg også Finnbogi. 
På en tur med Lárus fra Midhús var der, som altid islandske hjælpere med. En af de mere specielle var Bragi Andresson. Når man arrangerer rideturene på Island er der en stor flok heste, som bliver godt suppleret med de heste som hjælperne har med. Det er nemlig sådan, at for islændingene selv er det også sommerens højdepunkt at tage på lang ridetur. Nogle betaler for at være med som alle danskere, andre kommer med et større antal heste som indgår i den store flok. Bragi havde nogle af de mest villige, velrejste og venlige heste, der var til at ride, selv for en moster, der ikke har mange kræfter. Vi så jo Bragi selv ride hestene og var voldsomt imponeret af ham. Han sad, som han var en del af hestene - over stok og sten - og altid med en cigaret i munden. Bragi var overalt, sørgede for at holde de løse heste på række, viste os sine heste, snakkede med gæsterne, sprang af hesten åbnede hegn, på igen og fuld fart frem. 
Finnbogi snakkede meget med Bragi på Sperdli efter vi var kommet hjem. Bragi (som avlede Piltur fra Sperdli) boede lige i nærheden af Þúfa. Han fortalte om de gode heste der og de seriøse hestefolk, der avlede spændende heste. En sen nattetime snakkede Finnbogi med Bragi og det blev til en aftale om, at vi købte 2 hopper. Over telefon - ubeset, men godt beskrevet. 
Sådan startede vores held i avlen - og vi er meget taknemmelige overfor de mennesker der ville sælge Drift til os.

Finnbogi & Helle - Dalur i Butterup ved Holbæk

Fakta om stutteri Dalur - avler lidt men godt
Drift frá Púfu - IS89284558 - død 2003
Drottning frá Mídhúsum - IS91284962 (solgt) 
Nökkvi fra Eriksholm - DK79100015 - DK 77 Afkomskåret, danskfødt hingst
Taktur frá Púfu - IS1996184557 - DK 291 (solgt)
Alur frá Púfu - IS1996184569 - DK 290 (solgt)
Gledi fra Dalur - DK96207854 
Póstur fra Dalur - DK1998107009 - DK 314
- og afkom efter samme:
Magnus fra Dalur - Kåret 2005
Orri fra Dalur - Kåret 2005

Finnbogi Gunnlaugsson - IS 1945 - Hestestart 1972 
Musiker, golfspiller, kleinsmed, hestesmed
Konkurrencerytter på Kolskeggur frá Refstödum som kom med fra Island - senere konkurreret på mange af egen avl - bl. a. Sjællandsmester på Ketill fra Dalur
DM-mester i stilpas 1990
DM, NM og VM i 5-gang, pas og stilpas
Fremstillet og redet Drift og Drottning til kåring
Trænet, redet og vist alle afkom til Nökkvis afkomskåring 1994

Helle Martensen - DK 1950 - Hestestart 1972 
Grafisk designer, Töltredaktion 1977 - juli 1999
Arrangør af Rideferie på Island siden 1985, forlag moster-moster, www.tophest.dk
Startet lokalklubben Faxi i 1976 - nu Holbæk og omegn
Konkurrencerytter på Stjarna fra Gunnarsholt, Dúna fra Frijsbak, Nökkvi fra Eriksholm, Drottning frá Midhúsum og mange andre egne afkom efter Nökkvi.
Pinse- & Sjællandsstævner DM, NM i tölt, T.2, 4-gang, 5-gang
Fremstillet og redet Stjarna og Nökkvi til kåring